Duurzaam schilderen

Zo’n twaalf jaar geleden begon ik aan de schildersopleiding. Al snel hoorde ik veel positieve verhalen over Groothuis. Toen ik op zoek was naar een stageplek wist ik dus direct waar ik wilde solliciteren. Mijn stage beviel goed. Ik had het naar mijn zin en leerde er in een korte tijd veel bij. Dat vond Groothuis ook. In 2011 stopte ik als stagiaire… en begon ik als collega!

De laatste jaren richten we ons bij Groothuis meer op duurzaamheid. Dat wordt in de bouw en het schildersvak steeds belangrijker. Een goede zet vind ik, want in de schilderswereld werk je nou eenmaal met allerlei schadelijke stoffen. Gelukkig wordt dat steeds meer beperkt. Inmiddels schilderen we bijvoorbeeld binnenshuis niet meer met synthetische verf, maar met verf op waterbasis. Een verbetering voor ons én voor onze klanten. Zo zitten zij niet meer dagenlang in de verflucht.

Milieubewust
Ook in vragen van opdrachtgevers speelt duurzaamheid een steeds grotere rol. Het komt op allerlei fronten terug. We gebruiken bijvoorbeeld materialen die bij de fabricage weinig tot geen uitstoot veroorzaken. En we houden ons steeds vaker bezig met het luchtdicht afkitten van woningen en het plaatsen van triple isolatieglas. Met als doel natuurlijk de stookkosten zo laag mogelijk te houden. Ook op het gebied van afvalverwerking houden we rekening met het milieu. Afval zoals verfresten, verpakkingsmateriaal en oud glas verzamelen we en voeren we gescheiden af.

De kick
Deze ontwikkelingen maken mijn werk anders dan tien jaar geleden. Al blijft de basis van schilderen hetzelfde. Gelukkig maar, want dat vind ik het mooist om te doen. Of het nou een nieuwbouwproject is, een verbouwing of onderhoudsklus: zolang ik maar ‘gewoon’ kan schilderen. Uiteindelijk doen we het voor een fraai eindresultaat dat er mooi uitziet én lang meegaat. Dat geeft echt een kick. En hoe meer we daarin rekening kunnen houden met duurzaamheid en milieu, hoe beter!

Peter van der Pluijm