Nooit te oud om te leren

Als 17-jarig knaapje kwam ik bij Groothuis terecht. Toen nog in handen van Everts opa. Ik had net de ambachtsschool afgerond en was klaar om te gaan werken. Dat beviel meteen goed. We zijn inmiddels 46 jaar verder en ik werk nog steeds als kitter bij Groothuis. Een heel goed teken!

In die tijd is er veel veranderd. Tijdens mijn eerste jaren werkten we vooral in en rond Ootmarsum. Inmiddels hebben we klussen door het hele land. Ook is de communicatie nu stukken makkelijker. Ik weet nog goed dat we binnen het bedrijf maar een paar telefoons hadden. Alles ging via een vaste lijn. Als we ergens aan het werk waren waar geen telefoon was, zat ‘even overleggen’ er dus niet in. Jaren later kreeg Everts vader voor het eerst een mobiele telefoon. Toen konden we elkaar al makkelijker bereiken. Ondanks die grote veranderingen is de basis van het kitwerk hetzelfde gebleven. Natuurlijk maken we nu gebruik van een elektrische kitspuit en zijn er betere materialen ontwikkeld… maar in het aanbrengen zelf is niet veel veranderd.

Trucjes
Ik heb Groothuis echt zien groeien. Het kit-team bestond eerst uit twee mensen, inmiddels zijn we met z’n zevenen. De meeste van deze collega’s heb ik opgeleid. Ontzettend mooi om te doen! Met de jaren heb ik allerlei trucjes en handigheden geleerd in het vak. Dat zijn mooie dingen om door te geven. Al vind ik niet dat ik alles moet voorkauwen. Fouten maken is ook helemaal niet erg… dat gebeurt mij ook. Zolang je er maar iets van opsteekt. En je bent nooit te oud om te leren. Zelfs ik niet met mijn 64 jaar!

Laatste loodjes
Of het nou particulier werk of een bedrijfsmatige opdracht is; ik vind alles mooi om te doen. Als we achteraf kunnen zeggen dat het er strak uitziet, geeft dat veel voldoening. Natuurlijk moet ik wel goed aan mezelf denken. De laatste jaren werk ik daarom vooral aan kleinere klussen. Het is fijn dat daarmee ook rekening wordt gehouden. Groothuis is een écht familiebedrijf en de sfeer is heel gemoedelijk. Ik loop er niet voor niets al zoveel jaren met heel veel plezier rond. Inmiddels ben ik bezig met de laatste loodjes… en ook daar geniet ik van!

Gerrit Oude Geerdink