Van vanggordel tot mondkapje

In ons vak zijn we natuurlijk vooral bezig met het schilderen van een muur, het kitten van een kozijn of het behangen van een wand. Maar er is meer! Zo moeten we ook kunnen omgaan met invloeden van buitenaf, zoals veiligheid, vergunningen en andere regels. Want een ongeluk zit in een klein hoekje. Bij Groothuis doen we ons uiterste best om dit te voorkomen. Veiligheid staat hoog in het vaandel!

Al onze collega’s zijn in het bezit van een up-to-date VCA-diploma. We vinden het belangrijk dat iedereen voldoet aan alle veiligheidseisen én op de hoogte is van de veiligheidsregelgeving. Daarom volgen we regelmatig met z'n allen trainingen. Zoals een paar weken geleden de training ‘werken op hoogte’. De training bestond uit een theorie- en praktijkgedeelte. Een instructeur vertelde ons alles over veilig werken op hoogte. Daarna gingen we zelf aan de slag! Zo oefenden we het bevestigen van valbeveiliging en het klimmen op hoogte. Het is natuurlijk belangrijk dat je weet hoe je je moet zekeren. Of hoe je een vanggordel moet dragen als je op een hoogwerker van een paar meter hoog staat. Aan het eind van de dag ontvingen we een certificaat waar we weer vijf jaar mee vooruit kunnen. Dit certificaat toont aan dat we over de benodigde basiskennis en -vaardigheden beschikken om veilig én verantwoord op hoogte te kunnen werken.

Maar met welke veiligheidseisen heeft een schilder dan te maken? Dat verschilt per klant. Zo sloten we voor onze klussen bij AkzoNobel een speciale vergunning af en moesten we eerst een video bekijken over het bedrijf. Ook werkten we met speciale mondkapjes en pakken. Bij FrieslandCampina houden we de hygiëne continu in de gaten. Het mag natuurlijk niet gebeuren dat er een druppel verf in het babymelkpoeder terechtkomt.

Als schilder moet je dus eigenlijk continu je verstand erbij houden. Daarom zorgen we samen elke dag voor het handhaven van veiligheid. Voor onszelf… en voor de klant!

Foto: Joost Leferink op Reinink

Milan Keupink